Alexis Dornier has topped the two-story ‘alpha house’ in Ubud, Bali, with a sculptural, undulating roof. Designed as a stack of two distinctive architectural expressions, the residence consists of a simple box volume on the ground floor, which acts as a pedestal for the level above. The top level features a series of twisted surfaces that express themselves as walls and ceilings, repeated to create a rhythmic sequence.

In ‘alpha house’, alexis dornier has created a uniform exterior where walls become roofs, resulting in a silhouette with an iconic and rhythmic pattern. Blending into its environment, the sculptural residence echoes the rolling mountainscape of Bali in the background, while its east-west orientation provides self-shading and shields off neighbors. The project’s materiality is mainly defined by kerobokan stone, a local hard sandstone found in the vicinity of the site, which represents a traditional material used in Balinese constructions.

The residence consists of two levels defined by a simple, practical, and repetitive layout. The ground floor, which is designed as a simple box volume, holds the living room, kitchen, foyer and garage, while the top floor encloses bedrooms, bathrooms, and balconies. Outside, a pool runs parallel to the building’s direction and reflects its wavy character in the water plane.

 

(design boom)